NMi e-teken zalm

Meten Is Weten, Ook Als Het Gaat Om Het E-Teken

Meten Is Weten, Ook Als Het Gaat Om Het E-Teken

07 December 2021

Iedereen wil waar voor zijn geld. Wie een zak appels koopt van een kilo, gaat ervan uit dat daar precies een kilo inzit. In sommige gevallen wijkt de hoeveelheid wel eens af van wat er op de verpakking staat vermeld. Dat mag, daar zijn in Nederland duidelijke regels voor. NMi, het metrologisch instituut dat het vulproces en de procedures van de verpakker namens de Nederlandse overheid onderzoekt, gaat in onderstaand artikel in op het belang van meten en gemiddelden.

Volgens de Warenwet moet op de verpakking van voorverpakte producten die per (kilo)gram of (mili)liter worden verkocht, worden vermeld hoeveel product erin zit. Dit kan op twee manieren. Wanneer er een e-markering op de verpakking staat, betekent dit dat er een gemiddelde hoeveelheid product in zit. Bij hoeveelheidsaanduidingen zonder e’tje bevat de verpakking precies datgene wat is aangegeven: 100 gram is dan ook precies 100 gram. De e-markering is handig voor producten die niet homogeen zijn (klontjes, stukjes), omdat het gewicht daarbij kan variëren bij hetzelfde volume.

De consument moet er van uit kunnen gaan dat de hoeveelheid die op de verpakking staat vermeld, ook daadwerkelijk wordt geleverd. De Warenwet moet hiervoor zorgen. Naast bescherming van de consument dient de Warenwet ter bescherming van de verpakkers: zij moeten erop kunnen vertrouwen dat hun concurrenten gemiddeld net zo veel in hun verpakkingen stoppen als zijzelf. NMi kan zowel de consument als de verpakkers helpen.

Meer weten over de Warenwet?

Lees de NMi e-teken whitepaper en ontdek hoe NMi helpt bij de nauwkeurigheid van het afvulproces valideren en daarmee een extra niveau van vertrouwen in de uitkomst te geven.

Download de NMi e-teken whitepaper!

STAY INFORMED

SUBSCRIBE TO KNOWLEDGE CENTER