NMi certificeert deeltjestellers voor roetfiltercontrole bij diesel-APK

NMi certificeert deeltjestellers voor roetfiltercontrole bij diesel-APK

14 December 2021

NMi certificeert deeltjestellers voor roetfiltercontrole bij de APK voor diesels. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht de kwaliteit van roetfilters in dieselauto’s te meten met een deeltjesteller. NMi, het Nederlands Meetinstituut, is de instelling in Nederland die de modellen die fabrikanten op de markt willen brengen, typekeurt.

De personen-dieselauto’s die sinds 2011 zijn gebouwd, zijn voorzien van een roetfilter. Deze zorgt ervoor dat de schadelijke deeltjes in uitlaatgassen grotendeels niet in de open lucht terechtkomen. Een roetfilter dat goed werkt, zorgt voor minimale uitstoot van fijnstof en is daardoor minder belastend voor het milieu. Bij enkele dieselvoertuigen komt het voor dat het roetfilter niet meer goed werkt of zelfs afwezig is. De huidige roetmeters detecteren de roetdeeltjes die hierbij vrijkomen niet. Hiervoor is innovatieve testapparatuur nodig, zoals de nieuwe deeltjestellers die nu op de markt komen.

Het creëren van vertrouwen in de nieuwe meters is essentieel en de zorgvuldige testen en evaluaties   van NMi dragen bij aan dit vertrouwen. Het Nederlands Meetinstituut begon anderhalf jaar geleden met het keuren van de eerste APK-deeltjestellers en heeft er inmiddels vijf gecertificeerd. Zonder de uitgebreide testen en goedkeuring van NMi mag een deeltjesteller niet worden ingezet als geldig APK-meetinstrument.

Inmiddels bevinden de eerste gecertificeerde APK-deeltjestellers zich al bij diverse APK-stations. Dat is ook de reden waarom NMi ruim op tijd is begonnen met het keuren van de deeltjestellers: hierdoor hebben APK-stations de juiste apparatuur op tijd binnen om aan de nieuwe wetgeving te kunnen voldoen. De experts van NMi verwachten dat ze de aankomende maanden nog een aantal deeltjestellers kunnen certificeren.

Na de typegoedkeuring volgt voor elk exemplaar een eerste keuring en daarna de jaarlijkse keuring. Ook daarvoor kan het Nederlands Meetinstituut worden ingeschakeld.

Wilt u meer weten?

NMi Certin is er om al uw vragen te beantwoorden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen

STAY INFORMED

SUBSCRIBE TO KNOWLEDGE CENTER