Kleine aanpassingen, grote gevolgen: vulproces blijft maatwerk

14th March 2022

Delft, Nederland — 14th March 2022.

Verpakkingen veranderen voortdurend. De kleinste aanpassingen in gewicht en grootte van verpakkingsmateriaal kunnen grote gevolgen hebben: wie de instelwaardes van de vulmachines niet goed aanpast, kan te maken krijgen met structureel over- of ondervullen. Het Nederlands Meetinstituut (NMi), de betrouwbare naam op het gebied van evaluatie en testen, is al 40 jaar expert op gebied van regelgeving voor voorverpakkingen, ook wel bekend als E-teken, en denkt graag mee om de betrouwbaarheid van het afvulproces te waarborgen.

Iedereen weet: meten is weten, gissen is missen. De Warenwet verplicht verpakkers om op de verpakking van voorverpakte consumentenproducten die per (kilo)gram of (milli)liter worden verkocht, aan te geven hoeveel product erin zit. De Warenwet moet de consument beschermen: deze moet ervanuit kunnen gaan dat de hoeveelheid die op de verpakking staat vermeld, er ook in zit. Maar de Warenwet dient ook ter bescherming van de verpakkers: zij moeten erop kunnen vertrouwen dat hun concurrenten gemiddeld net zo veel in hun verpakkingen stoppen als zijzelf.

De richtlijnen van de Warenwet geven eveneens houvast in een wereld waarin het ontwikkelen van nieuwe en duurzame verpakkingen een trend is: de regels als het gaat om de hoeveelheid product dat in de verpakking moet zitten, blijven immers hetzelfde. Naast aantrekkelijkheid is duurzaamheid van verpakkingen minstens net zo belangrijk geworden. Om aan de nieuwe duurzaamheidswensen te voldoen, innoveren verpakkers voortdurend.

Het op de juiste manier interpreteren van wetgeving daarbij is niet voor iedereen altijd even makkelijk. Voor de specialisten van NMi is dit echter routine. Bovendien zit NMi in verschillende nationale commissies, waardoor het Meetinstituut goed op de hoogte is van toekomstige ontwikkelingen. Belangrijk, want er komen veel nieuwe manieren van verpakken bij.

Veel innovatie is bijvoorbeeld te vinden in het gebruik van plastic: dat neemt steeds verder af, waardoor verpakkingen lichter worden. Als verpakkingen lichter worden, moeten de instelwaarden worden aangepast, anders is er risico op overvullen.

Ook is er steeds vaker sprake van ‘premold’: om te kunnen besparen op ruimte en brandstofkosten, worden verpakkingen zoals flessen in kleine propjes vervoerd. Eenmaal in de fabriek worden de propjes opgeblazen tot flessen en dan gevuld. Bij het opblazen van de flessen ontstaat variatie en die variatie heeft invloed op de vloeistof die erin gaat. Hierdoor kan de hoeveelheid vloeistof van fles tot fles verschillen.

Niemand wil structureel over- of ondervullen. Dat laatste is zelfs verboden. Wat iedereen wel wil, is dat de juiste hoeveelheid product in de verpakking zit die aan alle regels en wetten voldoet en dat de (vernieuwde) werkwijze is erkend. Een verpakker die zijn werkwijze dusdanig heeft veranderd dat de beschrijving van zijn E-teken niet meer afdoende is, dient zijn erkenning te laten aanpassen.

De experts van NMi kunnen hierbij helpen: omdat NMi de instantie in Nederland is die de vulprocedures van de verpakker onderzoekt én advies uitbrengt over het wel of niet erkennen, kan het goed meedenken over hoe de nieuwe vulprocedure het beste en meest betrouwbaar kan worden uitgevoerd.

NMi kan adviseren tijdens alle verschillende fasen, waardoor dure en tijdrovend aanpassingen in een later stadium kunnen worden voorkomen. Kan niet of mag niet zijn woorden die NMi-experts niet snel zullen gebruiken: juist omdat zij zo goed op de hoogte zijn van de wetgeving en toekomstige ontwikkelingen, kunnen zij de juiste oplossingen bieden, de nieuwe verpakkingsprocedure erkennen en zo maatwerk leveren.

Over NMi:

NMi, opgericht in 1937, is de toonaangevende onafhankelijke specialist voor wettelijke metrologie test- en inspectiediensten in Europa en een vertrouwd merk wereldwijd. NMi is gespecialiseerd in typegoedkeuring & certificering, verificatie & kalibratie, en opleiding diensten, met een breed scala aan advies over complexe regelgeving en accreditaties. Daarnaast stelt NMi haar klanten in staat om hun data en operationele technologieën continu te verbeteren en te waarborgen. NMi is in Nederland gevestigd in Delft, is actief in meer dan 200 landen en bedient meer dan 5.000 klanten over de hele wereld. NMi heeft wereldwijd zo’n 150 mensen in dienst.