till-less shopping

NMi’s gids voor het certificeren van weegschalen die geen etiketten uitprinten

NMi’s Gids voor het Certificeren van Weegschalen die geen Etiketten Uitprinten

22 Juni 2022

Naarmate meer supermarkten gaan experimenteren met winkels zonder kassa’s, neemt de noodzaak af om zelfbedieningsweegschalen fysieke etiketten te laten afdrukken voor gewogen producten. Nu mobiele apps de overhand krijgen, wat zijn dan de gevolgen op het gebied van certificering? Welke actie moeten fabrikanten ondernemen? NMi geeft uitleg.

Supermarkten zijn voortdurend op zoek naar manieren om de winkelervaring te verbeteren door bestaande processen te verbeteren of door innovatieve technologie te introduceren. Een van de meest radicale veranderingen die momenteel door verschillende supermarkten wordt onderzocht, zijn winkels zonder kassa. Dit high-tech concept registreert automatisch de aankopen van het winkelend publiek, waarbij de transactie wordt verricht via een mobiele app. Dit gestroomlijnde systeem strekt zich uit tot zelfbedieningsweegschalen in de winkel voor het wegen van verse producten. Aangezien de meeste zelfbedieningsweegschalen nu op pc’s zijn gebaseerd, hebben ze grotere schermen om informatie weer te geven, waaronder QR-codes, waardoor het mogelijk niet meer nodig is om een fysiek etiket af te drukken. Als gevolg hiervan kunnen alle processen binnen een app op de telefoon van de klant blijven, waardoor kosten worden bespaard en papiergebruik wordt verminderd.

Ondersteunt de bestaande wetgeving deze ontwikkeling?
Ondanks deze vooruitgang is de wetgeving nog steeds bezig met een inhaalslag, wat een obstakel kan zijn voor de invoering van etiketvrije weegschalen. Zelfs het begrijpen van de bestaande wetgeving – namelijk de 2014/31/EU-richtlijn – is moeilijk. In essentie stelt de wetgeving echter dat als een app voor directe verkoop het meetresultaat herhaalt en de weegschaal geen etiket afdrukt, de app gecertificeerd moet worden. Als de app alleen de prijs en productnaam weergeeft, dan kan certificering worden vermeden. Een alternatief is om etiketten te blijven printen in combinatie met een app om alle bases te dekken. Op deze manier hoeft geen van de systemen te worden gecertificeerd.

Op dit moment moet NMi elk systeem certificeren tot aan het punt van printen. Maar in het geval van de afwezigheid van afgedrukte ontvangstbewijzen bij het gebruik van digitale platforms, is er theoretisch geen gedefinieerd einde van het certificeringsproces. Deze complexiteit wordt nog eens versterkt door het ontbreken van een eenduidige interpretatie van de huidige wetgeving. Na diverse discussies binnen de WELMEC Werkgroep 2 blijft de consensus bestaan dat papieren tickets noodzakelijk zijn, in strikte overeenstemming met de richtlijn van de Europese Commissie. Toch maken sommige lidstaten hun eigen wetten die het tegendeel beweren. De standpunten mogen dan wel geharmoniseerd zijn vanuit de Europese Unie, in de praktijk lopen ze vaak uiteen.

NMi zoekt praktische oplossingen
Voor veel industriële toepassingen levert dit vraagstuk niet zoveel problemen op, omdat het “duurzame bewijs” van certificatie zowel in de vorm van een afdruk als in de vorm van digitale opslag op een PC kan worden geleverd (zolang de informatie tegen wijziging is beveiligd). De normen en de technologie om een dergelijke stap te ondersteunen bestaan al. Het trage tempo van wetswijzigingen – naar verwachting pas over vier tot vijf jaar – blijft echter het grootste obstakel. Toch is NMi op elk scenario voorbereid, of de Europese Commissie nu wel of geen digitaal duurzaam bewijs toestaat.

De meest praktische workaround zou zijn om alleen de productnaam en de prijs naar de app over te brengen, zodat fabrikanten het metrologische aspect kunnen beperken tot precies waar het thuishoort: het weeginstrument. Het weergeven van het gewicht van een product werd immers in de eerste plaats ingevoerd om ervoor te zorgen dat consumenten hun eigen prijsberekeningen konden maken toen weegschalen historisch gezien beperkte functionaliteiten hadden en gevoelig waren voor fouten. De huidige regels en normen zijn bedoeld om dergelijke fouten, die door technologische verbeteringen grotendeels zijn uitgebannen, tegen te gaan.

Waardevolle ondersteuning bieden aan klanten
Ondanks de complexiteit van het onderwerp blijft NMi trouw aan haar ‘can-do’ houding en ondersteunt klanten bij het kiezen van de aanpak die het beste bij hen past. Het zou gemakkelijk zijn om ons strikt aan de EU-richtlijn te houden en alle verzoeken voor papierloze weegschalen af te wijzen, maar wij zoeken liever naar oplossingen die aan de huidige regelgeving voldoen en waar mogelijk nieuwe technieken mogelijk maken. Zelfs voor typegoedkeuringen die de grenzen van de wetgeving opzoeken, zorgt NMi voor een goede begeleiding van zijn klanten tijdens dit proces. Neem contact op voor meer informatie.

STAY INFORMED

SUBSCRIBE TO KNOWLEDGE CENTER