Roetfiltertest Voor Diesel-APK Gaat Half Jaar Later In

Roetfiltertest Voor Diesel-APK Gaat Half Jaar Later In

16 June 2022

De nieuwe APK-test voor het controleren van roetfilters van dieselauto’s is met een half jaar uitgesteld. In plaats van per 1 juli 2022 is het nu vanaf 1 januari 2023 verplicht om de kwaliteit van roetfilters in dieselauto’s te meten met een deeltjesteller. Dit heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

De reden voor het uitstel is dat er nog niet genoeg apk-meetstations zijn voorzien van de apparatuur die nodig is om onder meer fijnstof te meten. Dit komt omdat er wereldwijde toeleveringsproblemen zijn van bepaalde onderdelen die nodig zijn voor de productie van deeltjestellers.

Fabrikanten zijn al wel bezig met de productie van APK-deeltjestellers. Het afgelopen jaar heeft het Nederlands Meetinstituut (NMi) elf typegoedkeuringen voor APK-deeltjestellers afgegeven. Dit grote aantal laat zien dat fabrikanten verwachten dat er een wereldwijde markt voor het nieuwe APK-meetinstrument zal ontstaan. Ook hebben meer APK-bedrijven dan verwacht een deeltjesteller besteld, zodat ze dieselauto’s met roetfilter kunnen blijven keuren.

Fabrikanten kunnen hun APK-deeltjestellers te allen tijde laten typekeuren door NMi. Na de typegoedkeuring volgt voor elk exemplaar een eerste keuring en daarna de jaarlijkse keuring. Ook daarvoor kan het Nederlands Meetinstituut worden ingeschakeld.  Neem contact op voor meer informatie.

WANT TO KNOW MORE?

Contact us!

STAY INFORMED

SUBSCRIBE TO KNOWLEDGE CENTER