NMi wordt eerste Europese UKCA-erkende instantie

31 januari 2022

Delft, Nederland 31 januari 2022. NMi, het Nederlands Meetinstituut, is de eerste Europese instantie in de meetinstrumentensector die zich in het Verenigd Koninkrijk heeft gevestigd en een benoeming tot UK Conformity Assessed (UKCA) approved body heeft gekregen. UKCA is de nieuwe Britse productmarkering die verplicht is voor tal van producten die in Groot-Brittannië (Engeland, Wales en Schotland) worden verkocht.

Adrian Rudd, NMi-manager in het VK: “Hiermee positioneert NMi zich stevig op de Britse markt. Onze benoeming tot UKCA-erkende instantie stelt ons in staat huidige en bestaande klanten die toegang tot het Verenigd Koninkrijk zoeken, beter van dienst te zijn. Het is ook een oplossing voor het gat in de dienstverlening dat is ontstaan door de recente aankondiging van NMO – de grootste UKCA-erkende instantie voor meetinstrumenten in het Verenigd Koninkrijk – dat zij stopt met het aanbieden van commerciële Conformity Assessment Body (CAB)-diensten. Deze benoeming stelt ons in staat om te concurreren en de go-to dienstverlener te zijn voor die voormalige klanten van NMO.”

NMi is ook aangesteld voor Noord-Ierland (UKNI). De regelgeving heeft betrekking op de meeste producten die voorheen een CE-markering nodig hadden om op de Britse markt te komen. Europese fabrikanten die voor hun producten toegang tot de Britse markt willen behouden, moeten uiterlijk op 1 januari 2023 een UKCA-certificering hebben. Tot op heden hadden fabrikanten twee afzonderlijke werkstromen met verschillende instanties nodig, in Europa en het VK, om de juiste certificeringen te verkrijgen die nodig zijn om meetinstrumenten op beide markten te verkopen. Vandaag biedt NMi haar klanten de mogelijkheid om dat proces te vereenvoudigen door zowel CE- als UKCA-diensten aan te bieden.

“Wij zijn verheugd dat wij NMi’s eerste UKCA-certificaat voor meetinstrumenten hebben kunnen uitgeven met onze onlangs verkregen benoeming als UKCA-erkende instantie”, zegt NMi CEO Yvo Jansen. “De nieuwe eisen hebben extra verplichtingen voor fabrikanten en conformiteitsbeoordelingsinstanties met zich meegebracht; het NMi-team heeft buitengewone toewijding getoond bij het voorbereiden en uitrollen van de UKCA-certificeringsactiviteiten.”

NMi’s UKCA-aanstelling zorgt ervoor dat klanten terecht kunnen bij één punt voor upgrades van componentinstrumenten en productgoedkeuringscertificaten die voldoen aan zowel CE- als UKCA-eisen.

NMi heeft onlangs zijn eerste UKCA-certificaat afgegeven voor de Gilbarco Veeder-Root en de SK700-2 familie van brandstofpompen onder de UK International Standard ISO/IEC 17020:2012 wetgeving als zijnde UKCA-erkende instantie. (8506)

De NMi UKCA-erkende instantie benoeming en bijbehorende UKAS-accreditaties hebben betrekking op alle meetinstrumenten die in Groot-Brittannië vallen onder de Measuring Instruments Regulations 2016 en Non-Automatic Weighing Instruments Regulations 2016. De producten waar het om gaat zijn onder meer niet-automatische en automatische weeginstrumenten, watermeters, gasmeters, elektriciteitsmeters, brandstofautomaten, niet-watermeetsystemen, taximeters, lengtematen, inhoudsmaten en uitlaatgasanalysatoren. NMi heeft een gelijkwaardige UKNI-erkende instantie aangesteld voor Noord-Ierland.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Over NMi Certin B.V.:

NMi, opgericht in 1937, is de toonaangevende onafhankelijke specialist voor wettelijke metrologie test- en inspectiediensten in Europa en een vertrouwd merk wereldwijd. NMi is gespecialiseerd in typegoedkeuring & certificering, verificatie & kalibratie, en consultancy diensten, met een breed scala aan advies over complexe regelgeving en accreditaties. Daarnaast stelt NMi haar klanten in staat om hun data en operationele technologieën continu te verbeteren en te waarborgen. NMi is in Nederland gevestigd in Delft, is actief in meer dan 200 landen en bedient meer dan 5.000 klanten over de hele wereld. NMi heeft wereldwijd zo’n 150 mensen in dienst.