Wanneer moet mijn checkweigher geijkt zijn?

Een verpakker vult portieverpakkingen waar geen nominale hoeveelheid op staat. De verpakker controleert het productgewicht met een checkweigher. De vraag is: moet die geijkt zijn?

Voorbeelden van voorverpakkingen zonder nominale hoeveelheid: als de producthoeveelheid lager is dan 5 g of ml is de producthoeveelheid niet verplicht (maar bij specerijen en kruiden wél) en als het een voorverpakking is die niet bedoeld is om los te verkopen en onderdeel uitmaakt van een verzamelverpakking (bijvoorbeeld: zakje croutons in maaltijdsalade).

Wanneer een checkweigher wordt gebruikt om te bepalen of een hoeveelheidsclaim op een voorverpakking klopt, is er sprake van een handelstransactie en daarom moet de checkweigher geijkt zijn. Dit geldt zelfs als de checkweigher gebruikt wordt om doosjes uit te sorteren waar onvoldoende stuks in zitten (bijvoorbeeld: 4 in plaats van 5 ijsjes). Hierover heeft de bestuursrechter een uitspraak gedaan.

Uit de relevante regelgeving voor weeginstrumenten (MID) kun je afleiden dat een voorverpakking zonder nominale hoeveelheid mag worden gecontroleerd met een ongeijkte checkweigher. Overigens geldt deze uitzondering niet als de declaratie van het productgewicht in zo’n voorverpakking ergens anders gebeurt (bijvoorbeeld op een verzamelverpakking, een omdoos of op het etiket van een derde).