Gewicht chocolade-eieren weegt zwaar

Nederlands Meetinstituut inspecteert doseer- en afvulproces

 

14th April 2022

Chocolade-eieren zijn er in vele soorten en maten. Met de paasdagen in aantocht heeft bijna iedereen wel een zakje in huis. Maar hoe weet je als consument of het gewicht dat op de verpakking staat, wel klopt? Geen nood, het NMi (Nederlands Meetinstituut) zorgt ervoor dat u waar krijgt voor uw geld.

Als u in een winkel chocolade-eitjes koopt die de verkoper weegt, weet u niet precies hoeveel u krijgt: het netto-gewicht aan chocola hangt af van wat de verkoper in het zakje stopt. Iedereen kent de vraag: “Mag het ietsje meer zijn?” Verpakkers van levensmiddelen meten daarentegen zeer nauwkeurig: zij wegen de wikkels los van de chocolade.

In de Nederlandse Warenwet zijn regels over verpakkingen vastgelegd, ook als het gaat om de hoeveelheid gewicht. Als het gaat om het aangeven van gewicht, kunnen verpakkers kiezen of zij het minimumcijfer of het e-teken op een zak aanbrengen. Kiezen zij voor het minimumgewicht, dan moet elke verpakking precies zoveel product bevatten als op het etiket is vermeld. Dit is gemakkelijk te controleren in de winkel.

De andere keuze is een e-teken (de e van estimated, geschat) op het etiket. Bijna alle verpakkingen met paaseieren in de supermarkten dragen het e-teken. Verpakkers die dit teken gebruiken, moeten ervoor zorgen dat de gemiddelde hoeveelheid chocolade van een hele partij eieren ten minste gelijk is aan het gewicht op het zakje. Dat betekent dat er een kans bestaat dat uw zak van 250 gram met chocolade-paaseieren minder dan 250 gram weegt. Er is ook een kans dat de zak meer weegt.  Maar er is een minimumgewicht om significante afwijkingen te voorkomen.

NMi garandeert nauwkeurigheid
Dit is moeilijk te controleren in de winkel. Gelukkig kan NMi (Nederlands Meetinstituut) helpen. Voordat het e-keurmerk op zakjes chocolade-eieren wordt geplaatst, inspecteert NMi namens de overheid het doseer- en afvulproces van de verpakker. Daarbij worden onder meer de meetinstrumenten van de verpakker getest en de procedures doorgelicht.

Chocolade-eieren worden gewogen op een machine met maar liefst 24 weegschalen. Elke weegschaal bevat een willekeurige hoeveelheid eieren, en zodra die een vooraf ingesteld totaalgewicht hebben bereikt, vallen de eieren door een trechter in een zak.

Nadat een zakje is gevuld, controleert de verpakker of het gewicht van de chocolade in de zakjes aan de eisen voldoet met behulp van handmatige of automatische weegschalen, die ook moeten voldoen aan de wettelijke normen van de Metrologiewet. De nauwkeurigheid van deze weegschalen is belangrijk: stel je voor dat ze 250 gram zouden aangeven terwijl er in werkelijkheid maar 247 gram op de weegschaal stond?! Dan zou een hele partij te weinig chocolade bevatten. Laat het de consument maar niet hore . . .

Verpakkers voeren steekproefsgewijs controles uit. NMi gaat na of ze dat voldoende doen en of ze de juiste goed- en afkeurcriteria hanteren. Daarnaast wegen de verpakkers regelmatig de zakjes op een nog nauwkeurigere weegschaal en tellen ze het aantal eieren, zodat ze weten hoeveel verpakkingsmateriaal (zakjes en wikkels) ze van het brutogewicht moeten aftrekken.

Nadat de hoeveelheid product op het etiket in volume is uitgedrukt, meten de verpakkers ook de dichtheid. Deze meetmethode moet zeer nauwkeurig zijn, omdat een kleine fout een grote impact kan hebben op het volume van het product.

Zodra al deze procedures door NMi zijn goedgekeurd, worden ze geregistreerd en erkend. Vanaf dat moment is de verpakker verplicht de eieren altijd op deze manier te verpakken. Als er iets verandert in het proces, moet de verpakker opnieuw goedkeuring aanvragen bij NMi.

Gemoedsrust voor consumenten
Dankzij het e-keurmerk en NMi kunnen consumenten er zeker van zijn dat hun favoriete voorverpakte chocolade-eieren zonder wikkel worden gewogen en dat het gewicht van de chocolade klopt met wat er op het etiket staat. En als u een ei te weinig ontvangt, bevat de volgende zak een extra ei. Dit alles wordt gegarandeerd en gecontroleerd door de verpakker, volgens door NMi erkende procedures.

Dus, als u de volgende keer paaseieren zoekt, kunt u met een gerust hart bedenken dat de chocolade die u vindt nauwkeurig is gewogen!

Wilt u meer weten?

NMi Certin is er om al uw vragen te beantwoorden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen